Czwartek,  28 sierpnia 2014
Wyprawy egzotyczne
***  Zapraszamy  ***  INDOCHINY: Wietnam, Kambodża, Laos + opcja Birma   06 - 22.11.2014   zwiedzanie i wypoczynek  *** Japonia: Kiusiu, Honsiu, Sikoku   05 - 17.11.2014  ***  Zapraszamy
  Nasza oferta
NORWEGIA * SZWECJA * FINLANDIA * DANIA * Przylądek Północny, Lofoty, Laponia
Trasa:
KOPENHAGA * ROSKILDE * HELSINGOR * HELSINGBORG * GOETEBORG * OSLO * pociag Flam-Myrdal-Flam * wodospady TVINDE * lodowiec JOSTEDAL * fiordy GEIRANGER, NORD, SOGNEN * drogi TROLI i ORŁÓW * TRONDHEIM * LOFOTY * NARVIK * ALTA * HAMMERFEST * Przylądek Północny * LAPONIA * ROVANIEMI * OULU * LAHTI * HELSINKI * TURKU * UPPSALA * SZTOKHOLM *
TERMINY:
18 - 31.07.2014
inne terminy do wyboru przez organizatora grupy

CENA:
2.990 PLN + 410 EUR

Dla dzieci do 15 lat:
2.590 PLN+320 EUR

Zniżka dla stałych Klientów (którzy po raz czwarty jadą z BP-T „CARITAS”) – 20 EUR

CENA OBEJMUJE:
zakwaterowanie: 10 noclegów w hotelach 3* w pokojach 2 – osob. i 2 w kajutach 2 -osob. oraz jeden w kajutach 4– osob. wewnętrznych z prysznicem i WC (za dopłatą 30 EUR zamiana na kajutę 2-osob.),wszystkie miejsca noclegowe z klimatyzacją,
wyżywienie: 13 śniadań typu bufet,
przejazd autokarem z klimatyzacją, barkiem, video, WC,
promy: Świnoujście - Ystad, Helsingor - Helsingborg, Turku - Sztokholm, Nynashamn - Gdańsk, most przez cieśninę Sund,
ubezpieczenie NNW, KL, bagażu,
opiekę pilota.

CENA NIE OBEJMUJE:
13 obiado-kolacji (zaznaczone w programie **) bufetowe (w większości) i porcjowane, można je wykupić dopłacając 320 EUR (deklaracje należy składać przy podpisywaniu umowy),
przeprawy promowe i wycieczki po fiordach w Norwegii-ok.50 EUR (dzieci 40 EUR),
biletów wstępu do: muzeum statku Waza i ratusza w Sztokholmie, hali Przylądka Północnego, Muzeum Polarnego w Hammerfest, Muzeum Rytów Skalnych w Alta, Muzeum Wojennego w Narwiku, kościoła w Vik, muzeów Statków Wikingów, Thora Heyerdhala i Kon-Tiki oraz statku Fram w Oslo, katedr w Trondheim i Roskilde, przewodników w Helsinkach i Sztokholmie, zamku w Helsingor, wizyty w osadzie Lapończyków – ok. 150 EUR (dzieci 80 EUR),
napojów do obiado-kolacji (z wyjątkiem kawy i herbaty).

Przy zapisie Klient wpłaca zaliczkę w kwocie 1.000 PLN, na 60 dni przed wyjazdem Klient dopłaca 1.990 PLN (w siedzibie Biura lub na konto bankowe podane w zgłoszeniu-umowie). Część dewizową kosztów Klient uiszcza pilotowi grupy w czasie podróży.

Rozkład jazdy :

wsiadanie do autokaru:
Włocławek – godz. 11:00 przy Hotelu „Kujawy”,
Koło – godz. 12:00-parking przy Starostwie- ul. Sienkiewicza,
Kalisz – godz. 13:00- przy bazylice św. Józefa,
Konin – godz. 14:00- wieża ciśnień przy dworcu PKP i PKS w Nowym Koninie,
Poznań - ok. 15:30 –Centrum Handlowe M1.

wysiadanie z autokaru (powrót) orientacyjnie:
Włocławek – ok. 17:00 - w miejscu wsiadania,
Koło – ok. 18:00 - w miejscu wsiadania,
Kalisz – ok.19:00 – w miejscu wsiadania,
Konin - ok. 20:00 - w miejscu wsiadania.

Uwaga
Wskazane jest zabranie pełnego obuwia i kurtki przeciwdeszczowej na piesze wycieczki oraz stroju kąpielowego (baseny kryte w niektórych hotelach)

Na własne wydatki radzimy zabrać ok.800 NOK, 150 SEK i 100 DKK.

PROGRAM:

1 DZIEŃ
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy, przejście graniczne w Świnoujściu. Przeprawa promem o 22:30 do Ystad w Szwecji. Obiado-kolacja**. Nocleg w kajutach 2osob. wewn. z prysznicami i WC.

2 DZIEŃ
Śniadanie na promie, przypłynięcie do Ystad ok.7:00. Przejazd mostem przez cieśninę Sund do KOPENHAGI: ratusz, kościół Maryjny z rzeźbami Thorvaldsena, Pałac Królewski Christianborg, deptak kopenhaski Stroget, Nyhavn, Amalienborg (zmiana warty), fontanna Gefion i słynna Syrenka.  Następnie ROSKILDE: katedra z grobami królewskimi i HELSINGOR w Danii: zwiedzanie hamletowskiego zamku Kronborg.  Przeprawa promem do HELSINGBORGA: spacer pod fortecę. Obiado-kolacja** i nocleg k/Helsingborga (hotel z krytym basenem).
3 DZIEŃ
Po śniadaniu zwiedzanie GOETEBORGA: Plac Gustawa Adolfa z ratuszem, Avenyn z pomnikiem Posejdona.  Przejazd do stolicy Norwegii, OSLO: ratusz, Pałac Królewski, muzeum Statków Wikingów oraz Thora Heyerdhala i Kon-Tiki oraz statku Fram, park ze 150 rzeźbami Vigelanda. Obiado-kolacja** i nocleg w Gjovik (hotel z krytym basenem).
4 DZIEŃ
Po śniadaniu przejazd najdłuższym tunelem na świecie Aurland- Laerdal do FLAM. Dla chętnych wycieczka pociągiem Flam - Myrdal - Flam (dodatkowo płatna - 350 NOK) z niezapomnianymi widokami na wodospady, góry i fiord. Następnie malownicze wodospady TVINDE i kościół typu stav w VIK. Dalej 15 min. przeprawa przez SOGNENFIORD z Vangsnes do Dragsvik.  Przejazd na obiado-kolację** i nocleg nad NORDFIORD do Innvik.

5 DZIEŃ
Po śniadaniu wyprawa pod jęzor największego na kontynencie lodowca Jostedal - Briksdalen. Następnie 60 min. wycieczka statkiem wzdłuż GEIRANGERDFIORD do Hellesylt (wodospady Siedem Sióstr i Welon Panny Młodej).  Wjazd Drogą Orłów, przeprawa promowa przez fiord NORDDAL. Przejazd malowniczą drogą Troli i dalej na obiado-kolację** i nocleg w Trondheim.

6 DZIEŃ
Po śniadaniu zwiedzanie średniowiecznej stolicy kraju - TRONDHEIM: katedra Nidaros, miejsce koronacyjne władców Norwegii i miejsce grobu patrona kraju św.Olafa. Spacer pod most Gamle Bybro i po dzielnicy portowej Bryggen. Ośrodek Koła Podbiegunowego.  Obiado-kolacja** i nocleg w Fauske.

7 DZIEŃ
Po śniadaniu przejazd do Skutvik, przepłynięcie promem na LOFOTY. Zwiedzanie stolicy Lofotów-Svolvaer, „Wenecji Lofotów”- Heningsvaer oraz Muzeum Lofotów w Vagan.  Dalej przejazd na obiado-kolację**  i nocleg w Narwiku.
8 DZIEŃ
Po śniadaniu zwiedzanie NARWIKU: cmentarz żołnierzy polskich, plac Groma, Muzeum Wojenne. Przejazd wzdłuż fiordów z postojami w punktach widokowych do ALTA: Muzeum Rytów Skalnych Hjemmeluft z listy UNESCO. Obiado-kolacja** i nocleg w Alta.
9 DZIEŃ
Po śniadaniu zwiedzanie najdalej na północ wysuniętego miasta na świecie- HAMMERFESTU: m.in. Muzeum Niedźwiedzia Polarnego, pomnik Południka, kościoły protestancki i katolicki. Wyprawa na PRZYLĄDEK PÓŁNOCNY do stacji Nordkapp. Dla chętnych 1,5 godzinny rejs statkiem, podczas którego zobaczymy maskonury, nurzyki, kormorany, orły bieliki i foki (dodatkowo 420 NOK). Obiado-kolacja** i nocleg w Lakselv w Laponii norweskiej.
10 DZIEŃ
Po śniadaniu  przejazd przez Laponię w okolice INARI:  wizyta w osadzie Lapończyków (poczęstunek, zapoznanie się z kulturą lapońską). Następnie SODANKYLA: świątynia Lapończyków. Dalej kościół luterański  ze słynnym freskiem lapońskim w ROVANIEMI. Obiado-kolacja** i nocleg w Rovaniemi (hotel z krytym basenem).
11 DZIEŃ
Po śniadaniu wizyta w wiosce świętego Mikołaja położonej na Kręgu Polarnym. Przejazd do OULU: fontanna Alto, budowle na wodzie (teatr i biblioteka), katedra luterańska. Obiado-kolacja** i nocleg w Krainie Tysiąca Jezior w Jyvaskyla (hotel z krytym basenem).
12 DZIEŃ
Po śniadaniu  przejazd do LAHTI: widok na skocznie narciarskie, fontanna Alvaro Alto.  Przejazd do HELSINEK: plac Senacki, katedra luterańska, Sobór Uspieński, pomnik Sibeliusa, kościół w Skale, stadion Olimpijski. Dalej TURKU: objazd miasta z postojami przy zamku i nad rzeką Ouna i zwiedzanie  katedry. O godz. 21:00 przeprawa promem do Sztokholmu. Obiado-kolacja**. Nocleg w kajutach 4-osob. wewnętrznych z prysznicami i WC (za dopłatą 30 Euro od osoby- kabiny 2-osob.).
13 DZIEŃ
Po śniadaniu na promie przejazd do UPPSALA: zwiedzanie katedry z grobem patrona Szwecji św.Eryka i grobowcem Katarzyny Jagiellonki oraz uniwersytetu i zamku z zewnątrz. Przejazd do SZTOKHOLMU: spacer po Starym Mieście, Pałac Królewski (zmiana warty), kościół Niemiecki, muzeum statku Waza, ratusz, kościół Adolfa Fryderyka z grobem Olofa Palme. Przejazd do Nynashamn skąd o godz. 18:00 przeprawa promem do Gdańska. Obiado-kolacja**. Nocleg w kajutach 2 –osob. wewnętrznych z prysznicem i WC.
14 DZIEŃ
Śniadanie na promie, przypłynięcie do Gdańska ok. godz. 13:00. Przyjazd według rozkładu jazdy.

2005-2014 Caritas Diecezji Włocławskiej